Zonnepanelen kopen voor duurzame energie

Zonnepanelen kopenIedereen overweegt tegenwoordig serieus om zonnepanelen te kopen. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? Wat voor voordelen biedt zonnepanelen kopen dan precies?

Bijdragen aan een meer duurzame wereld

Kiezen voor zonne-energie betekent het zelf produceren van duurzame energie. Je maakt daarbij gebruik van een groene energiebron en laat op deze wijze zien bij te willen dragen aan een meer duurzame wereld. Ook een belangrijk voordeel is dat de energierekening drastisch gaat dalen. Uiteraard is zonnepanelen kopen kostbaar, die heb je echter binnen gemiddeld zeven jaar al weer terugverdiend. Omdat het zonne-energiesysteem lang meegaat, heb je na die zeven jaar een zomaar twintig jaar gratis stroom. Zonnepanelen kopen is dus een prima idee. Bovendien help je bij het verlagen van de uitstoot van CO2.

Elektriciteit via de omvormer omgezet naar wisselstroom

Met een zonne-energiesysteem kun je zonlicht omzetten naar elektriciteit. Een zonnepaneel bestaat uit verschillende zonnecellen en die zijn weer opgebouwd uit twee lagen silicium. Komen er zonnestralen op de zonnecel, dan komt er elektriciteit vrij tussen de twee lagen silicium. Aan die elektriciteit heb je weliswaar nog niets, want eerst moet die elektriciteit met een omvormer omgezet worden naar wisselstroom.

Vervoer naar de meterkast

De omvormer zorgt er vervolgens ook voor dat de elektriciteit in de meterkast terecht komt. En die stroom die in je meterkast komt dus, die kun je gebruiken voor alle activiteiten die om elektriciteit vragen. Overigens zie je via de omvormer ook hoeveel stroom de zonnepanelen al voor je hebben opgewekt.

Nog steeds gebruik van fossiele brandstoffen

Ben je met zonne-energie bezig en wil je zonnepanelen kopen, dan komt daar overigens nog wel degelijk CO2 bij vrij. Dit wordt veroorzaakt door de installaties zelf, door de omvormers en de panelen. Voor die installaties moet je namelijk nog gebruik maken van fossiele brandstoffen. Na een periode van tenminste drie jaar heeft je eigen zonne-energiesysteem de energie die nodig was om de installatie te produceren, ook weer helemaal terugverdiend. Vaak is dat al veel eerder het geval.

Geen reden om geen zonnepanelen te kopen

Deze CO2 vorming kan overigens nooit een reden zijn om geen zonnepanelen te kopen. Want bij de productie van 1 kWh via kolenverbranding komt tenminste 900 gram CO2 vrij, bij gasverbranding is dat ‘maar’ 400 gram. Werk je echter met zonlicht, dan is dit met slechts vijftig gram. Dat is dus een groot verschil, helemaal als je beseft dat een huishouden gemiddeld 3.500 kWh per jaar aan elektriciteit verbruikt.