Alles over straatanimatie

StraatanimatieStraatanimatie is een buitengewoon leuke manier om een buitenevenement op straat vorm te geven. Hoewel de term straat iets anders suggereert, wordt eigenlijk de openbare ruimte bedoeld. Straatanimatie maakt vaak onderdeel uit van een festival of wordt ingezet ter promotie van bijvoorbeeld een theaterschool of een theater.

Straatanimatie is ook ‘munt in de hoed gooien’

Straatanimatie is ook een ‘munt in de hoed gooien’. Heel vaak zie je dat de optredende straatartiesten voor hun animatie beloond worden met geld dat door toevallige passanten in de denkbeeldige hoed gegooid wordt. Dit is vooral leuk als sprake is van mensen er echt ter invulling van hun vrije tijd staat, straatanimatie tijdens festivals werken vaak op contractbasis en worden dus al gehonoreerd voor het vertier dat ze de passanten bieden. 

Simpele kostuums, rekwisieten en geen versterkt geluid

Straatanimatie kenmerkt zich vaak door de simpele kostuums die de uitvoerenden dragen en ook de tamelijk eenvoudige rekwisieten. Bovendien wordt amper gebruik gemaakt van versterkt geluid. Juist daarom zijn straatanimatie vormen als dans, mime en slapstick populaire genres. Straatanimatie speelt zich op de grond af en niet op een podium.

Oudste theatervorm uit de Middeleeuwen

Straatanimatie wordt in het algemeen gezien als de oudste theatervorm die er is en die vermoedelijk ontstaan is in de Middeleeuwen tijdens de bekende wagenspelen. Nog steeds heeft straatanimatie nog niets aan kracht ingezet en verdient het eigenlijk een groter publiek dan de vaak toevallige passanten. Een van de meest bijzondere vormen van straatanimatie is tegenwoordig ‘living statues’. Dit zijn levende standbeelden waarvan je vaak echt het idee hebt dat het om beelden gaat. Er worden zelfs Wereld- en Europese kampioenschappen in deze tak van straatanimatie gehouden.

Fleur elk evenement op met straatanimatie

Met straatanimatie fleur je elk evenement op. Het is ook dé manier om theater te promoten omdat straattheater erg leuk is en bovendien laagdrempelig. Het zet kinderen eerder aan om zich bijvoorbeeld bij de jeugdtheaterschool aan te sluiten en de meerwaarde die theater te bieden heeft te ontdekken. 

Van goochelaars en mime tot clowns en troubadours

Voorbeeld van straatanimatie? Die zijn er legio. Denk maar eens aan goochelaars, mimespelers, troubadours, jongleurs, acrobaten, instrumentalisten, entertainers, clowns, steltlopers en de al genoemde living statues. Voordeel van straatanimatie is ook het mobiele karakter. Zeker in dorpen als er festivals en feesten georganiseerd worden is dat leuk omdat de ingehuurde ‘artiesten’ in elke straat opduiken en dat kan voor verrassende en boven leuke situaties zorgen.